Віртуози кулінарного мистецтва

В Україні, приготування їжі довгий час було справою суто сімейною. Професійні кухарі вперше з’явилися при дворах. На Русі, кулінарна майстерність стала окремим фахом тільки в XI столітті, хоча згадка про кухарів-професіоналів зустрічається в літописах вже у Х столітті.

                               Віртуози кулінарного мистецтва. Кращі шеф-повари Рівного

В Україні, приготування їжі довгий час було справою суто сімейною. Професійні кухарі вперше з’явилися при дворах. На Русі, кулінарна майстерність стала окремим фахом тільки в XI столітті, хоча згадка про кухарів-професіоналів зустрічається в літописах вже у Х столітті.

Приготування їжі   —   унікальний процес. Рецепт   —   це лише загальна мапа приготування страви. Баланс смаків, тонкощі і момент, в який необхідно робити ті чи інші дії з продуктами і спеціями,   —   це ціла симфонія. Ця професія вимагає скрупульозної точності та наявності творчої жилки, щоб придумати оригінальний рецепт або вишукано прикрасити страву. Прискіпливий нюх і тонкі смакові відчуття, знання складу продуктів і її калорійності, правила зберіганні допоможуть кухареві досягти висот у своїй кар’єрі. Багатовіковий досвід і практика приготування їжі зробили це мистецтво надзвичайно віртуозним.

Щорічно 20 жовтня кулінари всього світу відзначають своє професійне свято, яке було засноване конгресом Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств в 2004   році.

Попит на шеф-кухарів незмінно високий. Якщо його ім’я на слуху, за кухаря починають боротися престижні ресторани, часом його навіть запрошують працювати в інші країни.

Яскравим прикладом є  Ілья Лазерсон, відомий шеф-повар Гільдії поварів Санкт – Петербургу, автор багатьох книг, теле- та  радіопередач, засновник кулінарної школи в Санкт-Петербурзі, який народився та виріс в Рівному. Працював шеф-поваром в готелі «Grand Hotel Europe»та в багатьох відомих ресторанах.image3
Він вважається одним з кращих поварів Росії. Ілья часто відвідує Київ хоча і за кордоном вже 25 років. Він ніколи не втрачає можливості завітати і в рідне місто. Свіже повітря, зелені чисті вулички, затишна атмосфера, давні вірні друзі — ось що приваблює шефа вертатись знову і знову до Рівненщини. Та й освітній фундамент він здобув саме тут, в Рівненському технікумі радянської торгівлі, вивчаючи кулінарні дисципліни. Звісно, такий успіх в професії здобувся не легко, він завжди працює над вдосконалення своєї майстерності, та із задоволенням ділиться своїми знаннями. Навіть той короткий час проведений в Рівному, шеф використовує раціонально. Ілья Лазерсон проводить майстер-класи та знімається у кулінарних шоу. За його участі на телеканалі “Рівне 1” вийшла передача “СмачнОГО”.

Звісно, займатись даною професією не можливо без таланту та креативності ….Так, але яким же наполегливим потрібно бути, щоб досягнути успіху і стати одним з кращих?  Чи варто змінювати своє налагоджене, розмірене життя, та йти до мрії? “Так”, однозначно “Так”— стверджує один із кращих та найпопулярніших шеф-поварів Рівного, Анатолій Лук’янчук . Анатолій — яскравий приклад “SELF MADE MAN”.  У пошуках унікальних рецептів та майстер-класів, рівненський ресторатор відвідав 26 країн світу, щоб ввібрати в себе знання про культуру та секрети приготування різних страв із різних країн світу. Його завзятість підтверджують італійський та іспанський дипломи із кулінарного мистецтва. Хоча, з відвертістю можна сказати, що шеф не копіює страви  закордонних колег-кулінарів. Систематизуючі здобуті знання,  він  створює власну історію, вибудовує свою неповторну рецептуру, його сміливо можна назвати експериментатором.

image4

Важко повірити, що Анатолій вісім років пропрацював в медицині, і займався улюбленою справою лише для рідних та друзів на своїй затишній кухні. Втративши кваліфікованого медика, Рівне здобуло талановитого кухаря, відданого своїй справі, креативну та ідейну людину. Започаткував дещо унікальне, власний проект — “Ресторан у вашому домі”. Анатолій зібрав команду професіоналів, які можуть приготувати страви будь-якої кухні світу. Зокрема, і ті, які не куштували не тільки в Рівному, а й в Україні. Відомі люди Рівного полубляють запрошувати команду Анатолія на приватні вечірки та бенкети, хоча вишуканими стравами шефа ми можемо поласувати і у пивній ресторації “Кант”.

Існує таке твердження, що якщо страву гарно оформити, то вона може збуджувати апетит та покращити  засвоєння їжі.  Краса дарує  відчуття свята та  радості від життя.

При оформленні страв треба приділяти велику увагу посуду, в якому подається їжа.  Вдало підібраний і розташований посуд, із красиво оформленими та смачно приготовленими стравами, створюють позитивну, для сприйняття, композицію столу. Так стверджує Роман Шелуха, майстер молекулярної кулінарії. Роман вивчився на кухаря, потім працював в одному з місцевих ресторанів японської кухні, а згодом подався за кордон, де і освоїв даний напрямок. Він може зробити прозорі пельмені або зварити яйце так, щоб у нього жовток був ззовні, а білок – всередині.

image5

Роман із задоволення ділиться своїми знаннями на майстер- класах.

image8

Коли кухар вивчає і використовує фізичні та хімічні процеси, які відбуваються у продуктах під час приготування страв, лише тоді можна освоїти дану техніку.

Дійсно, місто розвивається, швидкими темпами створюються все нові заклади відпочинку, що не схожі один на одного, зі своєю манерою приготування та подачі страв, зі своїм інтер’єром, відразу хочеться відмітити  Restaurant «Dvir». Місцина справді затишна, із літнім майданчиком. Це імітація справжнього великого двору. Фактично ви сидите на вулиці, проте зверху високо над вами накриття (як шатер). Оригінально, чи не так? Та ще й смачно…

image1

Кухня є серцем будь-якого кафе чи ресторану, шеф кухар – це той, хто змушує битися це серце. Отже, давайте познайомимося — Олександр Медведь.

image2

Розпочинав навчання в  Рівненському Кооперативному коледжі. За освітою технік технолог громадського харчування. Закінчив кулінарну академію І. Брагіна. На даний момент має великий багаж знань, кухар з багаторічним стажем (20 років, 15 з яких працює шеф-поваром). Працював у багатьох закладах Рівного: “Буфет”, ” Кампот”,”Підкова”. Допомагає людям у створенні власних проектів. Організовує відкриття ресторанів з нуля: розробка меню (сезонне, бенкетне, фуршетне) технологічних карт, організація роботи кухні ресторану (проектування, обладнання кухні, навчання кухарів).

Полюбляє ділитись досвідом та вмінням з колегами, проводить  майстер-класи по технології приготування «су-від», приготуванням страв з елементами молекулярної кулінарії, сучасної кулінарії та фуд-дизайну. Член асоціації шеф поварів України. Здається ця людина може приготувати шедевр з будь-яких продуктів, поєднавши їх в витвір мистецтва, ось як наприклад: шоколадний мус з перцем чілі, горіхами та начинкою зі смородини….ну як вам?

image7

Кулінарія – це творчість! Ви бачили, які фігури і картини з шоколаду роблять кондитери? Неймовірно красива, тонка робота. Ось і в Рівному є людина, яка створює неймовірні кондитерскі вироби.  Член журі мега-шоу “Кулінарні старти” на Рівне 1 – Жуковський Олександр.

image6

Здобув початкову освіту в  РДТЕП, навчався на технолога харчування. Досить довгий час  Олександр працюваву  шеф-поваром в ресторанах  “Айвенго”, “Лагуна”, “LION”.  З 2015 року, все таки, вирішив сконцентрувати свою увагу саме на кондитерському мистецтві, створив власний проект “Родинна кондитерська”. А й справді, що може бути краще домашньої випічки та вишуканих  капкейків від спавжнього майстра.

image9

Команда професіоналів допоможе оформити кенді-бар на весілля, хрестини та дні народження. Всім ласунам міста на замітку! Виготовляють випічку під замовленя. Також займаємються кейтерінгом – виїзне обслуговування  свят на природі чи вдома. Послугами “Родинної кондитерської” вже скористалась левова частка жителів міста.

Тетяна Серган

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *